Відгуки студентів: Університет Ватерлоо, Summer Program for Students from Ukraine

Авторка відгуку: Софія Дорошенко, студентка ФПМ

Перебуваючи в Португалії за програмою Еразмус, як студентка 4 курсу ФПМ КПІ, я почала шукати можливості, які відкриті для мене після закінчення бакалаврату. Тоді мене зацікавили літні програми в Торонто та в Ватерлоо, Канада. Ці дві програми дуже схожі, але мають основну різницю – для програми в Університеті Ватерлоо учасники могли самостійно обирати напрямок навчання.

І це мене спонукало розглянути програму як наступний потенційний варіант. Здобуваючи освіту Інженера програмного забезпечення останні 4 роки в КПІ, я хотіла спробувати cебе у напрямку менеджменту. Так як програма полягає в співпраці студента з професором з канадського університету, я почала розглядати цікаві теми в сфері менеджменту, над якими б хотіла працювати, та професорів, які зацікавлені в цих темах.

Після тривалого процесу пошуку, я могла відразу заповняти заявку і чекати результатів, але так як я хотіла впевнитися в тому, що професор погодиться співпрацювати зі мною, я написала повідомлення декільком професорам, і один з них погодився зустрітись зі мною онлайн. Після розмови, він погодився на подальшу співпрацю. Тому одразу після цього заявку було відправлено і я мала коротке інтервʼю з організатором програми. Далі залишалось лише чекати, а також зробити візу в Канаду (деякі студенти, як виявило пізніше, вже мали візу до подачі, але завдяки CUAET мені вдалось отримати візу протягом місяця).

Наступним кроком було обрати, чи хочемо ми працювати з професором в Університеті Ватерлоо, чи працювати на страхову компанію і отримати досвід роботи в Канаді (що є дуже важливо для знаходження подальшої роботи). Я обрала research-branch, що допомогло мені в подальшому стати магістром в цьому ж університеті.

Квитки на літак нам купили, як тільки була підтверджена віза. По приїзду нас поселили в гуртожиток з 3-разовим харчуванням. Загалом на програмі було 37 студентів з України, деякі вже жили в Канаді певний час, інші прилетіли з різних частин Європи. Перші два тижні були напруженими, адже треба було оформити всі документи. З різних питань нам допомагали організатори програми і українські студенти, які залишились тут з минулого літа.

Паралельно розпочалась робота з професором – за 4 місяці треба зробити певний проєкт: для кожного студента вони свої, залежно від професора. Інколи професори вже мають проєкти в стані розробки і студент має доєднатись до роботи в команді, а можливо, що студент буде робити певне дослідження самотужки.

Інша частина студентів, які обрали роботу в компанії з самого початку програми, отримали фул тайм роботу і майже кожного дня їздили в офіс неподалік гуртожитку. Вони отримали досвід роботи і нові знання, і мали змогу в подальшому залишитись працювати на цю компанію.

За літо ми подружились з іншими студентами, і не лише українськими, адже університет працює і в літні місяці. Також для нас було організовано кілька подорожей на природу, до Ніагари і в інші цікаві місця Онтаріо.

Це допомогло ознайомитись з країною трошки краще, адже не маючи машини, нам було важко подорожувати. Торонто – єдине велике місто неподалік, куди можна добратись потягом та цікаво провести вихідні.

З середини літа деякі студенти почали готуватись до здачі IELTS або TOEFL, так як розглядали можливість залишитись в університет на навчання. Після успішних ( і не дуже) здач, ми почали подавати заявки на магістратуру.

Навчання можна почати в будь-який терм – восени, взимку чи весною. Більшість з нас подались відразу на осінній терм і залишились тут. Єдиним ключем для проходження конкурсу є інтерес професора в тому, щоб працювати з тобою в подальшому. Хтось з нас залишився працювати з професорами, з якими працювали влітку, інші знайшли нових професорів. Звичайно, ми не обійшлись без великої підтримки та допомоги від сторін організаторів і працівників університету.

Ця можливість опинитись в Канаді і працювати в університеті всього 4 місяці відкрила для наших студентів неймовірні горизонти для подальшого розвитку і росту.

Певно, для когось це повністю змінило життя.

Вірю, що хтось після закінчення університету залишиться жити в Канаді, та багато з нас обов’язково повернуться додому, з дипломом магістра канадського університету або з досвідом роботи в канадській компанії.


Якщо маєте запитання до Софії, її контакт – https://t.me/sonyxperiaa

Автор: Відділ академічної мобільності КПІ ім. Ігоря Сікорського

Мобільність в телеграм | інстаграм | фейсбук | на сайті. З питаннями сюди або на пошту academicmobilitykpi@gmail.com. Успіхів!