Відгуки студентів: Erasmus+

 

“Вітаю, я студентка з ХТФ. Мобільність за програмою Erasmus+ у Польщі стала для мене незабутнім досвідом. Варшава вразила архітектурою, смачною їжею та сучасним обладнанням в університеті. Особливо запам’яталася паста зі шпинатом і куркою.
Найкращий лайфхак – заводити друзів серед місцевих студентів. Вони допомагали орієнтуватися і пізнавати культуру.
Мобільність дала поштовх для кар’єрного та наукового розвитку. Визначилася зі спеціальністю та майбутніми цілями. Загалом, це був безцінний досвід, який відкрив нові горизонти. Раджу кожному студенту спробувати!”


“Я студентка НН ВПІ. Мобільність за програмою Erasmus+ у Туреччині стала для мене унікальною нагодою.
Головною принадою був університет з цікавими курсами та можливістю навчатися в іншій культурі, здобуваючи цінний міжнародний досвід. З місцевої кухні мені найбільше запам’яталися смачний турецький сочевичний суп та солодощі.
Найкраще – знайомитися з місцевими студентами. Вони ставали справжніми друзями, до яких я могла звернутися по допомогу чи пораду.
Ця мобільність мала надзвичайно позитивний вплив на мій науковий розвиток. Навчання було якісним та інтенсивним, що допомогло здобути багато нових знань. Окрім того, я виросла особистісно, ставши більш самостійною, відповідальною та організованою.”


“Я студентка фізико-технічного інституту і хочу поділитися враженнями від мобільності на Мальті за програмою Erasmus+.
Мальта підкорила мене лагідним морем, сонячною погодою та неповторною атмосферою.
З місцевої кухні особливо запам’яталися ніжні кальмари та восьминоги – справжня розкіш!
Раджу студентам оселятися в гуртожитку – це чудова нагода знайти нових друзів. А на заняттях не соромтеся звертатися до викладачів, вони завжди допоможуть.
Мобільність подарувала мені незабутній досвід, нових друзів та можливість побачити чимало куточків Мальти. Це був час зростання та самопізнання.”


“Студент НН ІТС. Був у Фінляндії за програмою мобільності.
Привабливими були їхня культура та процедура навчання в університеті.
З їжі найбільше сподобалися солодощі.
Головний лайфхак – не переживати зайво, бути більш розслабленим.
В плані розвитку – познайомився з цікавими людьми з Фінляндії та України, з якими й досі на зв’язку.”


“Я, студентка фізико-математичного факультету, брала участь у програмах мобільності аж тричі – Erasmus+, East European Partn. та ініціативній програмі. І кожного разу мене приваблювала можливість здобувати освіту іноземною мовою в режимі очних занять.
Лайфхаків для інших у мене немає, кожен сам вирішує, що йому личить, а що ні.
Мій досвід перебування в німецькому академічному середовищі був захоплюючим та надзвичайно корисним.
По-перше, я хочу відзначити високу якість освіти. Програми надають широкий спектр курсів із сучасних наукових галузей та передових технологій, що дозволяє глибоко поглиблювати свої знання та навички.
У моєму кар’єрному розвитку мобільність відіграла ключову роль, оскільки вона дозволила мені набути міжнародного досвіду та розширити мою професійну мережу зв’язків. Взаємодія зі студентами з різних країн і культур сприяла розвитку моїх комунікативних навичок, вмінню працювати в міжнародній команді та вирішувати складні завдання.
По-друге, мобільність в Німеччині дала мені можливість пізнати нову культуру, вивчити іноземну мову та розширити мої горизонти. Це позитивно вплинуло на мою самореалізацію та розвиток міжкультурної чутливості.
Але не лише професійний бік був важливим! Мобільність в Німеччині відкрила для мене нову культуру, дала можливість вивчити німецьку мову та неймовірно розширити мій світогляд. Це позитивно вплинуло на мою самореалізацію як особистості та розвиток міжкультурної чутливості.”


“Я студентка ФБТ, була на мобільності за програмою Erasmus+ у Румунії.
Головна перевага – це близькість до України, невисокі ціни на життя порівняно з нашою країною та можливість подорожувати Румунією. Університет був чудовим, з практичним застосуванням знань і екскурсіями на підприємства.
З місцевої кухні особливо смакувала мамалига!
Мій лайфхак – краще знайти друзів і знімати квартиру поблизу університету, ніж жити в гуртожитку. І обов’язково більше подорожуйте країною!
Моя мобільність припала на час повномасштабного вторгнення, тому вона вплинула на моє життя як ніколи раніше. Я знайшла багато друзів і отримала безцінний практичний досвід з інженерії. Це був складний, але надзвичайно корисний час.”


“Я студентка факультету лінгвістики і брала участь у програмі Erasmus+ в Іспанії.
Сама Іспанія привабила мене можливістю відкрити нову країну для подорожей і пізнання її самобутньої культури. А університет виявився сучасним і багатопрофільним, з безліччю варіантів для якісного навчання і позанавчальної активності.
Що стосується місцевої кухні, то найбільше мені запам’яталися смачнісінька валенсійська паелья та освіжаюча сангрія. Також цікавим відкриттям стали сезонні місцеві фрукти – просто об’їдення!
Мій головний лайфхак для студентів – долучайтеся до груп студентів вашого факультету та інших учасників програми Erasmus. Так ви не лише дізнаєтесь корисні життєві поради, а й завдасте собі нових знайомств.
Загалом, ця мобільність додала до мого життя нову мову та нових людей, які значно розширили моє бачення світу і навіть відкрили нову “картотеку мемів” в інтернеті. Я з радістю ділюся цим неоціненним досвідом!”


“Я студентка НН ВПІ, була у мобільності за програмою Erasmus+. В мене був лише один варіант – університет-партнер, тому особливого вибору не було.
Що стосується місцевої кухні, то все було дуже ситне та жирне, як і годиться справжній німецькій їжі. Але картопля фрі (Pommes, як її там називають) із ковбасками – просто об’їдення!
Мій головний лайфхак – не пропускати жодного листа, що надходить на пошту. Це дуже важливо)
Загалом, ця мобільність мала на мене величезний вплив. Я надзвичайно зацікавилася своєю спеціальністю та майбутньою професією. Відкрила нові горизонти та здобула потужну мотивацію для подальшого розвитку. Був корисний і приємний досвід, котрим я охоче діллюся з усіма вами.”


“Я студентка НН ВПІ та моя мобільність відбулася в Іспанії за програмою Erasmus+.
Привабливими були вдале розташування університету поблизу гір та моря, цікава місцева культура, а також висококваліфіковані викладачі з великим досвідом.
З місцевої кухні найбільше сподобалися паелья, чуриси та тапаси.
Мій лайфхак – будьте сміливими, не соромтеся перепитувати чи просити пояснень. Також важливо брати активну участь у різних активностях – так ви знайдете багато друзів і дізнаєтесь більше про культуру країни.
Під час навчання я отримала багато нової інформації, яка стане у нагоді в майбутньому. Покращила свої знання англійської, якою користувалася щодня. І звісно ж, дізналася про традиції та звичаї Іспанії, про які раніше не мала уявлення.”


“Студентка ХТФ за програмою Erasmus+.
Оскільки я володію польською мовою, Польща стала чудовим вибором для комфортного навчання та практики мовних навичок. Викладачі виявилися надзвичайно привітними та створили для мене спокійну та дружню атмосферу, що значно сприяло моєму навчанню. Лабораторія, де я проводила свої дослідження, була оснащена сучасним обладнанням, що відкрило для мене нові можливості й розширило горизонти дослідницької діяльності.
Щодо кулінарних насолод – пєрогі (pierogi) .
Моїми найбільш корисними лайфхаками для проживання та навчання у Польщі стали регулярні заходи від ESN Erasmus, що допомогли мені знайти нових друзів та впогрузитися у культуру країни.
Мобільність надала мені можливість отримати необхідні практичні навички, яких я, на жаль, не змогла здобути в повній мірі в КПІ через війну та пандемію. Отримані вміння безсумнівно позитивно вплинуть на мій розвиток як хіміка-технолога.”


“Студентка НН ІЕЕ за програмою Erasmus+.
Була за програмою у двох країнах Польщі та Норвегії.
Мене загалом цікавив міжнародний досвід, бо до цієї можливості я не мала нагоди познайомитися з культурами відповідних країн. Стосовно їжі мої фаворити у Польщі звісно пироги (з наголосом на О), у Норвегії тут є досить унікальний сир Брюност, такий дуже важко знайти будь де.
Загалом якщо розбити життя студентів закордоном на деталі то усі лайфхаки будуть залежати від країни куди ви подорожуєте, бо менталітет та традиції грають значну роль. Однак моєю головною порадою було б не соромитися и бути відкритими до людей, питати про допомогу за необхідності, спілкуватися і не зважати на ваш рівень англійської.
Будь яка подорож – це урок у житті, після кожного нового місця ви вже зовсім інша людина з іншим досвідом у житті. Подорожі часто не впливають на ваш карʼєрний розвиток напряму, однак це розвиває вас як особистість, що дуже цінується сучасними компаніями.”


“Студентка ХТФ за програмою Erasmus+.
Вибір країни країни для можливості пав на Польщу через широкі можливості наукових досліджень, налагоджена комунікація та організація програми стажування, комфортні умови праці у лабораторії, пропоновані численні івенти від програми ЕРАЗМУС+ ESN-EYE EVENTS 2024, можливість удосконалювати мовні навички англійською, вивчати інші мови, займатись спортом, зручний гуртожиток.
Смаколики – журек.
Як лайфхак можу порекомендувати доєднуватись до співбесід для еразмус студентів, які пропонують куратори – там можна знайти для себе багато корисних порад , додатків для зручного та цікавого життя у Польщі.
Мобільність дозволила мені взаємодіяти з людьми з усього світу та покращити навчики спілування англійською мовою. Здобула нові знання та досвід роботи з обладнанням у лабораторії, проводити дослідження.”


“Я студентка факультету менеджменту та маркетингу, була у мобільності за програмою Erasmus+.
У першу чергу, я побачила країну мобільності, що мене відразу зацікавило, адже завжди хотіла відвідати Нідерланди. Весняний семестр був став для мене ідеальної можливістю, адже це період різноманітних національних свят, особливо День Короля, що розкриває культуру як ніщо інше. Також неможна забувати й за сезон тюльпанів. Потім я побачила назву університету і відразу почала перевіряти наявні програми. У моєму випадку це “Бізнес консультування”. Переглядаючи опис, відразу зрозуміла, що хотіла б спробувати себе в цьому. Адже система навчання відрізняється від звичайної. Особливістю є робота в групі, кожна з яких співпрацює з компанією та вирішує поставлену проблему: вихід на міжнародний ринок.
За період мого перебування тут, я скуштувала досить багато національних страв, однак перевагу надаю солодощам. Тому найкращими, на мою думку, є вафлі, відомі як stroopwafel, та нідерландські панкейки.
Виділити щось особливе як рекомендацію мені складно, однак можу порадити користуватися велосипедом замість публічного транспорту. Це не лише зекономить кошти, але й дасть можливість заглибитися більше в нідерландську культуру.
Тут, насправді, є багато чого описати стосовно впливу на науковий розвиток та життя загалом. Найважливішим, мабуть, виділю досвід роботи з компанією: процес організації зв’язку, зустрічей, обговорень та презентацій. Також можна додати отримання нових знань, які можна буде використовувати далі, і це не лише академічні, а й життєві. Загалом, завдяки мобільності я почала бути більш відкритою до всього нового та просто насолоджуватися кожним днем.”


Автор: Відділ академічної мобільності КПІ ім. Ігоря Сікорського

Мобільність в телеграм | інстаграм | фейсбук | на сайті. З питаннями сюди або на пошту academicmobilitykpi@gmail.com. Успіхів!