Університет Салерно (Італійська Республіка)

2016-2017 Олексій Чеповецький, ФІОТ, бакалавр


2016-2017 Олексій Чеповецький, ФІОТ, бакалавр

На другому курсі я вирішив податися на програму Erasmus +, щоб на один семестр поїхати вчитися за кордон. Після неймовірних 5,5 місяців в місті Салерно на півдні Італії я повернувся до Києва і хочу поділитися своїми враженнями і досвідом.

Для мене час Еразмуса стало одним з кращих періодів мого життя. Завдяки гранту від ЄС я отримав можливість півроку жити в Європі, вчитися в одному з кращих університетів півдня Італії, багато подорожувати, знайомитися з людьми з усього світу, вивчати нову культуру, мову і кухню, проводити незабутній час в середовищі іноземних студентів як в університеті, так і на вечірках, і в подорожах.
Прилетів я зі снігового Києва в сонячний Неаполь в середині лютого, за два тижні до початку навчання. Нас було п’ятеро КПІшників і ще десять хлопців з інших українських ЗВО. Еразмус-офіс приймаючого університету організував для нас трансфер від аеропорту Неаполя до Салерно і підготував житло, чим нам дуже допоміг. Перший тиждень після приїзду провели для оформлення в університеті, подачу документів на страховку, residence permit, контракти тощо. Потім ми зустрічалися зі своїми координаторами на факультетах, дізнавалися розклад предметів і міняли їх, якщо щось виявилося не так, як ми планували. Далі ми брали участь в заходах, підготовлених секціями Erasmus Student Network Salerno і AEGEE Salerno. Це Welcome conference, International dinner, City tour, Welcome party та інші.

В КПІ я навчаюся за напрямом «Системна інженерія», в UNISA такого напряму немає, тому курси я вибирав з програм Department of Informatics і Department of Computer and Electrical Engineering and Applied Mathematics. Взагалі, відвідувати можна курси будь-якого факультету, але потрібно, щоб частина кредитів була зарахована в КПІ.
Деякі предмети, які я хотів вивчати, виявилися недоступними в другому семестрі, їх викладання велося в першому. Також англійською викладалося не так багато предметів, як хотілося б, тому мій вибір був дещо обмежений. Я вивчав такі предмети: Italian Language for International Students, English Language Level C1, Computer Networks, Internet of Things.

Дуже сподобалося, що всі мовні предмети ведуть носії мови. Наприклад, англійська у мене вела професор, яка народилася в Бірмінгемі, Англія.
Курс IoT вели відразу два професори. Протягом двох місяців нам читали лекції, а в травні ми взялися робити власні проекти в командах по три людини. За 1.5 місяці ми зробили Grow Box для вирощування рослин вдома. Використовували мікроконтролери і мікросхеми STM32 від компанії STMicroelectronics, представник якої виступив перед нами на одній з перших лекцій.

Матеріали курсів доступні на університетському порталі e-learning, а на IoT курсі ми використовували Piazza.com для обговорення питань, що виникли з викладачами та іншими студентами, перевірки наших проектів професорами і оголошень.
В основному, викладачі ІТ-напрямків вибирають для своїх курсів сучасні підручники таких відомих видавництв, як McGraw-Hill, Wiley, O’Reilly, Pearson, Addison-Wesley, що робить курси актуальними, а матеріал зрозумілим.
Відвідування занять на обраних мною предметах було необов’язковим, за винятком мовних, де для допуску до іспиту потрібно було мати 70% відвіданих лекцій. Незважаючи на необов’язковість відвідувань, студенти ходили на пари і часто перші парти були зайняті, а останні – вільні. Швидше за все, це результат вільного вибору предметів студентами і цікавого викладу матеріалу викладачами. Спілкування з викладачами є більш неформальним, а їхня професія – досить престижною. Студенти звертаються до викладача «Професор» і додають прізвище, якщо пишуть імейл. Викладачі завжди відкриті до спілкування і готові допомогти.
До запізнення або виходу з аудиторії під час пари відносяться дуже лояльно, на це просто ніхто не звертає уваги. Вважається, що це особиста справа студента, і він сам відповідальний за своє навчання; а справа викладача давати актуальні знання і допомагати студентам розвиватися в напрямку, який їм цікаво.
Природно, ніяких мінус-балів за пропуски занять немає. Контрольні та перевірочні роботи проводять нечасто. Оцінку за предмет визначає іспит, усний та / або письмовий, або проект.

Студенти не завжди надходять в університет відразу після школи. Щоб зрозуміти, чим хочуть займатися, вони пробують себе на роботі, їдуть волонтери або подорожувати протягом gap year.
Студентам з Європи легко поїхати на Еразмус, у них маса можливостей, десятки, а іноді і сотні університетів зі всієї Європи, готових їх прийняти на семестр або рік. Університет Салерно фінансово допомагає своїм студентам протягом їх навчання за кордоном, так як у європейців стипендія на Еразмус невелика.
Дуже зручний університетський імейл і університетську додаток для смартфона. У додатку, крім імейл, розкладу і даних про взяті в бібліотеці книги, є ще й меню їдальні, і контакти всіх викладачів університету. До речі, старост немає, і викладач спілкується з кожним студентом особисто. Наприклад, якщо якась зміна в розкладі, він відправляє лист на електронну пошту кожному студенту.Кампус дуже сучасний і зручний. Можна побачити багато сонячних панелей, які забезпечують 30% потреб університету.

Найпопулярніші локації – бібліотека і їдальня. Бібліотек аж дві – гуманітарних і точних наук. Студенти приходять вранці, щоб зайняти собі місце, де вони будуть навчатися протягом дня, так як до середини дня вільних вже не залишається. Бібліотека стала і моїм улюбленим місцем для навчання. Швидкий інтернет, розетки і освітлення у кожної парти, і тиша – все для комфортного навчання. Інтернет є на всій території університету. Університет має свій канал, на якому транслюються університетські події і студентське радіо.

Лабораторій дуже багато і обладнання сучасне. Навіть в аудиторіях, де вивчають іноземні мови, перед кожним студентом є монітор, де відображається електронний підручник і пояснення викладача.

ESN організувала цікаві заходи, поїздки. Так, наприклад, нам розповідали про жести італійців – окрема мова спілкування. Була поїздка на острів Капрі, на Сицилію, в Неаполь, на футбольний матч, 4-денний трекінг в горах, барбекю, караоке. За час Еразмуса мені вдалося побачити не тільки міста неподалік від Салерно і побувати на кількох трекінг, а й відвідати Болонью, Флоренцію, Венецію, Верону і інші міста. Італією я обмежуватися не став і на канікулах зробив ще й двотижневий тріп по Франції, де з задоволенням випробував автостоп і каучсерфінг.

Італійці дуже життєрадісні, усміхнені, голосно розмовляють і сміються. З ними легко встановити контакт, їх суспільство побудоване на довірі. Студенти запросто залишають свої ноутбуки і речі на столі в бібліотеці, коли йдуть на обід або прогулятися.
Ця програма відкрила для мене нові горизонти, познайомивши зі студентами з усього світу, давши можливість зрозуміти, що таке навчання за кордоном, розвинувши відповідальність і самостійність, давши мовну практику і культурний досвід. Завдяки українським учасникам Еразмусу, багато іноземних студентів, викладачі та десятки самих різних людей, з якими ми познайомилися, відкрили для себе Україну і обіцяли заглянути сюди найближчим часом.

Отриманий досвід і враження стоять будь-яких зусиль, тому сміливо подавайся на програму, щоб наступний семестр став найкращим у твоєму житті!