Міланська Політехніка

2016-2017 Юлія Міляр, ХТФ, аспірант

2015-2016 Катерина Петрова, ІЕЕ, магістр


2016-2017 Юлія Міляр, ХТФ, аспірант

У цьому році я отримала незабутній досвід – стажування за програмою Erasmus+ у Італії. Поїздка до Міланської Політехніки стала для мене приємною несподіванкою – швидко підготувавши всі документи та спакувавши валізи, я опинилась у країні своєї мрії. Це була моя перша самостійна поїздка за кордон, тому питань було більше, ніж відповідей.

Перед поїздкою корисно зв’язатись із тими, хто відвідував/навчався/проживав у місті. Розпитуючи друзів та знайомих, ви точно когось знайдете. Особисто я так отримала цінні поради, які дозволили зменшити витрати.

Після прибуття та реєстрації у міжнародному офісі  видають всі вказівки та детально пояснюють що, як і де робити. Найперше, що  потрібно зробити, це отримати ідентифікаційний код (Codice di fiscale). Саме цей код використовується при більшості операцій: відкритті рахунку, отриманні проїзного документу, реєстрації мобільної картки,тощо. Мілан – місто велике, тому без використання громадського транспорту  не обійтись. Оскільки проїзд порівняно дорогий, то варто оформити проїзний.  Зробити це можна на стаціях метро у спеціальних пунктах (ATM point), для осіб віком до 26 років доступний студентський  проїзний (для його отримання потрібен лише паспорт та ідентифікаційний код).

Найскладнішим моментом виявився пошук житла. Будьте готові до того, що місць у гуртожитках може не бути, тому житло доведеться шукати самостійно. Міланська політехніка має два кампуси (Леонардо та Бовізія), які розташовані у різних кінцях міста, що варто враховувати при виборі житла.

Хочу відмітити, гарну роботу міжнародного відділу – всі питання вирішувалися миттєво та підтримувався постійний зворотній зв’язок. Нарахування стипендії відбулося через два тижні після відкриття рахунку у банку, як і було заявлено, без затримки.

Моя науково-дослідна робота проходила на базі лабораторій факультету хімічної інженерії. Лабораторія мала усе необхідне сучасне обладнання у вільному доступі. Працювати там було одне задоволення. Варто сказати, що англійська допомагає лише у стінах університету. Загалом, навколо італійська, що не стало перепоною, а навпаки, дозволило додати до арсеналу ще одну мову. Італійці народ дуже емоційний, тому досить швидко ти  розумієш про що говорить твій співрозмовник лише з мови жестів.

Провести цікаво вихідні можливо як у самому Мілані, так і здійснивши невелику подорож. За один день можна відвідати Верону, Венецію, озера навколо Мілану (Lago di Guarda та Lago di Como) або поїхати до моря.

 

Враження? Це було навіть краще, ніж я собі уявляла! Особисто для мене ця поїздка відкрила нові горизонти. Навчання за кордоном – це яскравий досвід, який ти ніколи не отримаєш тут. Я зустріла багато цікавих людей. Знайшла нових друзів. Здійснила свою мрію про подорожі  та окрім мальовничих місць Італії, відвідала Іспанію та Францію. Все реально і зовсім не так складно!

Дякую Erasmus! Хочу ще)


2015-2016 Катерина Петрова, ІЕЕ, магістр

Добрый день,

Я їздила вчитися до Міланської політехніки за програмою Erasmus+, кредитна мобільність. І хочу поділитися з вами невеликим досвідом і мотивувати до дій!!! Це чудова програма, так що не витрачайте часу і ловіть свій шанс! =)
Як всім відомо, для пошуку програми потрібно просто зайти на сайт відділу академічної мобільності. На сайті все доступно і зрозуміло викладено про університети, їх програми та предмети, для яких спеціальностей підходить і якою мовою проходить навчання.

Список необхідних документів для участі в конкурсі також викладено на сайті. Він невеликий і вам не складе особливих труднощів його зібрати за 1-3 дні =)
Після того як ви успішно пройшли конкурс, починається найцікавіше! Насамперед, потрібно оформити візу. Для цього зібрати всі документи, знайти житло, придбати квитки.
Я особливу увагу приділю пошуку житла, так як це досить стресова тема: складно шукати житло на півроку в чужій країні, яке ти ніколи не бачив і в кінцевому підсумку, не знаєш чого очікувати і що отримаєш. Але переживати не варто, насправді все просто)
Якщо є можливість (тобто вільні місця) можна оселитися в гуртожиток університету. Як було в нашому випадку, університет надсилав на допомогу посилання і рекомендації з пошуку житла.
Також допомагає з цим питанням організація Erasmus Student Network, адже студентам надаються знижки на житло і квитки. На цьому сайті можна знайти знижки на житло і інші необхідні дрібниці, які надають організації в рамках співпраці з Erasmus: http://esn.org/.
Так як в гуртожиток не вийшло влаштуватися, я шукала знімне житло. Це сайти, які мені в цьому допомогли:

https://www.airbnb.com/
https://www.uniplaces.com/

По прибуттю, потрібно вирішити організаційні питання з приймаючим університетом. Всі інструкції з цього приводу вам 100500 раз надсилатимуть як до приїзду, так і після. А також розповідати на зборах які кроки і в якому порядку вам потрібно буде зробити після прибуття. Тобто вам все дохідливо пояснять, але доведеться трошки побігати.
Що я пам’ятаю, так в перші ж дні ми зробили проїзний на транспорт, подали документи на вид на проживання, зробили ідентифікаційний код і відкрили банківську карту, щоб нам відразу могли перерахувати на неї грант.
Далі необхідно скласти Study Plan. У цьому університеті нам, incoming students, давалося 25 днів на те, щоб ми визначилися з вибором предметів і склали свій Study Plan (він також може відрізнятися від спочатку обраних предметів, але бажано, щоб вони в переважній більшості залишилися все ж колишніми). Протягом цього часу ви можете відвідувати всі предмети, які вам до душі і визначитися які дійсно цікаві і потрібні, а які ні =).
Що стосується мови, в університеті надаються безкоштовні курси для всіх рівнів володіння і не володіння мови =) Боятися мовного бар’єру не варто, завжди знайдеться людина, яка володіє англійською. Через пару тижнів ви звикнете і до мови, і до людей, і до нового оточення.
Незважаючи на навчання, у нас було достатньо вільного часу на подорожі, дослідження Італії і її колоритної культури.
Бажаю удачі! Не бійтеся! =)

IMG_20160405_124925697