Відгуки студентів: Університет Малаги, програма Erasmus+

«Erasmus+» — програма, яка змінює життя. Саме ця програма дозволить тобі у період студентства подорожувати, пожити півроку чи рік в іншій країні та одночасно спробувати навчання у закордонному ЗВО.

Мене звати Олеся Ніцович, та мені пощастило навчатися протягом одного семестру в Університеті Малаги, Королівство Іспанія. Досі я пригадую цей досвід як довгу насичену подорож, з купою вражень та знайомств.

Основними викликами було знайти нормальне житло, вивчити маршрути і дороги (перший тиждень я ходила лише з гугл-мапами), знайти друзів, адаптуватись до нового навчання англійською та до нової мови країни. Перший місяць не був легким, але зараз я згадую це як велику пригоду: ти одна в незнайомому місті, і якою же сильною ти стаєш після того як пройшла всі випробування та змогла там облаштуватись. Особливо радісні є спогади, коли з кимось знайомишся на вулиці або розмовляєш з незнайомцями, намагаєшся щось у них запитати англійською.

Перебуваючи в Іспанії на той момент тяжкість навчання я не могла порівняти ні з яким українським, адже на уроках частенько не розумієш англійських слів і сидиш з перекладачем, щоб зрозуміти матеріал. Не карайте себе, адже насправді скласти предмет на Е — це вже перемога, тому багато cтудентів не можуть закрити навіть на мінімум та переносять свій курс на наступний рік.
До речі, про традиційне навчання як в Україні. У Європі, загалом, все по-іншому: система освіти влаштована так, що вас не можуть «відрахувати». У них взагалі немає такого поняття. Наприклад, я на 1 курсі та у мене є 6 предметів, один з яких я не склала. Я можу заплатити за кредити, які на нього припадають, щоб перездати в наступному році та спокійно йти на 2 курс, перескладаючи його з іншою групою (також можна відвідувати пари, як  і всі члени групи).

Про хороше: нові друзі та подорожі вам забезпечені. Я об’їздила багато визначних міст Іспанії, при цьому навчалася дистанційно в КПІ (оскільки деякі предмети не перезараховувались) та англійською в Університеті Малаги. Як мені це вдалось? Досі не знаю. Тим паче, я здала всі предмети і навіть на гарні бали, тому хочу переконати, що у вас все вийде.

Нові друзі з Європи це дуже класний досвід. Наразі у мене є друзі, майже з кожної країни Європи та навіть США, Канади. Дружба, спілкування з ними дають розуміння менталітету кожної країни, це дуже допомагає, якщо хотіли кудись переїхати або під час подорожі у вас точно у тій країні є знайомі!

Не забувайте про купу бонусів та знижок, які дає Erasmus. Наприклад, картка ESN (Erasmus Student Network) дасть вам 15% знижку на подорожі авіаперевізником Ryanair. Erasmus добре підтримується, студенти в університеті організовують зустрічі для знайомства один з одним, подорожі та походи до музеїв.

Якщо ви хочете спробувати себе у чомусь новому, отримати практичний досвід та навчання закордоном, зробити собі виклик — подавайтесь на Erasmus!


Авторка відгуку: Олеся Ніцович, студентка 4-го курсу ТЕФ.
Якщо маєте запитання до Олесі, її профіль у телеграмі — @OlesiaNitsovych, а також канал.
Олеся давала інтерв’ю щодо її очікувань від мобільності та поради як пройти конкурс, які можна переглянути у відео.

Автор: Департамент навчально-виховної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського

Більше про можливості реалізації у КПІ на наших каналах в Telegram: канал, зворотній зв’язок бот